Nafiss Nia op het Zondags Huispodium

Ik ben waardevol
narcis, lief, pioenroos en schoon zijn mijn zussen
mijn moeder is zuiver, mijn vader tevreden.
Mijn broers zijn groot en klein
we zijn de nakomelingen van Venus.

Ik kom uit een taal waar schoonheid
zesentwintig synoniemen heeft,
waarin het bijvoeglijk naamwoord
de ongekende koningin van grammatica is.
Je kunt alle namen in de natuur kiezen
voor je kinderen en er is niemand die
namen als oever, loot, regen, tros,
tijd, hert, dauw, moedig en vreugde
overdreven of vreemd vindt.

Ik ben waardevol
narcis, lief, pioenroos en schoon zijn mijn zussen
mijn moeder is zuiver, mijn vader tevreden
mijn broers zijn groot en klein
we zijn de nakomelingen van Venus
en als je denkt dat ik gek ben of onzin praat
kun je gerust in mijn geboorteakte duiken.

Uit de bundel: 26 woorden voor schoonheid (2019. Orlando uitgever

Nafiss Nia is een Iraans-Nederlandse dichter, filmmaker, journalist, vertaler en cultureel ondernemer. Zij studeerde moderne Perzische literatuur, filmregie en scenarioschrijven, respectievelijk in Teheran en Amsterdam. Sinds 2012 is zij zakelijk en artistiek leider van Stichting Granate, een organisatie die diversiteit in de Nederlandse film en poëzie bevordert en zichtbaar maakt.

Nafiss’ favoriete plekken in de wereld zijn plekken aan water: bij de zee, een meer, rivier, gracht, plas of sloot – waar water is, is zij gelukkig. Verder omschrijft Nafiss zichzelf als een ‘schepper’: zij schept woorden en beelden, en zal dat ook altijd blijven doen. De geur van versgebakken brood neemt haar mee naar haar geboortestad Isfahan, naar de bakkerij waar zij elke dag onderweg naar huis langs liep.

Wij danken Nafiss voor haar bijdrage aan Het Zondags Huispodium, en kijken ernaar uit haar wederom te mogen verwelkomen op 26 juni, bij de literaire avond Dream Sounds of West. Luister via link naar het gedicht: https://www.youtube.com/watch?v=nm2MPECOfSg


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.