Wilte van Houten op het Zondags Huispodium

Wilte van Houten Via internet werd hem bekend dat  Huis de Letteren een gedichtenwedstrijd “Dromen” had uitgeschreven. Nu hij (juni 2020) meegedaan heeft met de droomgedichten wedstrijd heeft de jury unaniem zijn gedicht “Vannacht” als eerste besloten. De heer G. Aksoy las zijn gedicht op 26 juni bij bekendmaking van de prijzenwinnaars voor.

Wilte is geboren in Groningen, maar opgegroeid in Friesland (Dokkum) voelt zicht meer Fries dan Goninger.  Na zijn studie orthopedagogiek was hij in militaire dienst (1979) en maakte deel uit van het eerste Nederlandse bataljon in VN verband in Libanon.

In de jaren 90 ontdekte hij Unifilvereniging, Veteranen instituut te Doorn dat veranderde zijn leven, want hij maakte kennis met tijdschrift “Checkpoint” In 2015 schreef Veteranen instituut een gedichtenwedstrijd uit, tot zijn verbazing behaalde hij met zijn gedicht “De Hospikken” de eerste prijs.  in 2018 verscheen er een bundeltje onder de titel “Patrouille en andere missieverzen”(Uitgeverij Vliedorp, Houwerzijl.

Oude dichters bijvoorbeeld Nijhoff, Vasalis, Hoornik leest Wilte graag. Hij zegt: “Ik moet geraakt worden “  dat kan van alles zijn: gedicht kan je blij maken, opstandig, maar ook kwaad, verdrietig of melancholisch.  Gedichten die een bepaalde sfeer oproepen spreken hem ook wel aan. Hoewel rijm en ritme volgens hem wel de uitdrukkingskracht van een gedicht versterken, zijn ze niet noodzakelijk. Gedichten, waarin sprake is van warrige of overdreven beeldspraak of gezochte gelijkenissen die nergens op slaan, en gedichten die hij, na ze drie keer gelezen te hebben nog steeds niet begrijpt, legt hij terzijde.

Luister via link naar zijn gedicht “Vannacht” https://www.youtube.com/watch?v=mSqVsRy0jTs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.